Ω καλή μου απελευθέρωση… Όχι στην πώληση ισχύος ή ενοικίαση μονάδων

«Ω καλή μου απελευθέρωση…
Όχι στην πώληση ισχύος ή ενοικίαση μονάδων»

Οι ευαγγελιστές και οι παπαγάλοι των αγορών την προηγούμενη δεκαετία προσπαθούσαν να πείσουν την κοινωνία ότι με την απελευθέρωση των αγορών θα προέκυπταν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, αφού μέσω του «υγιούς» ανταγωνισμού θα έφερναν χαμηλές τιμές.

Τώρα και μετά από μια δεκαετία που λειτουργεί η απελευθέρωση, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν ήρθαν χαμηλές τιμές αλλά αντιθέτως έχουμε αύξηση τιμών – θυμίζουμε 24% το προηγούμενο διάστημα και το 14% φέτος – ενώ ετοιμάζουν να χαρίσουν στην τιμή του κόστους, πώληση ισχύος ή ενοικίαση μονάδων.

Έτσι, λοιπόν, αποκαλύφθηκε άνθρακας ο θησαυρός, ενώ οι ιδιώτες γυρολόγοι – ψευτοεπενδυτές στην λογική «πάρτε τσάμπα μάγκες», επιδιώκουν να αρπάξουν τις έτοιμες μονάδες που κατασκεύασε ο «επάρατος κρατισμός», αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να φτιάξουν δικές τους. Επιπλέον, θέλουν να φορτώσουν το κόστος της κιλοβατώρας, μαζί με το αλόγιστο δικό τους κέρδος στον ανήμπορο καταναλωτή.

Με αυτό τον τρόπο οι αγορές επιτελούν το θεάρεστο έργο τους, οι αεριτζήδες θησαυρίζουν και ο απλός πολίτης πληρώνει το μάρμαρο ή καλύτερα τον λογαριασμό.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να διαμορφωθεί μια τέτοια σχέση σε όφελος των ψευτοεπενδυτών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα αναδείξουμε για άλλη μια φορά ότι η απελευθέρωση είναι ψευδεπίγραφη, ενώ οι αγορές ως αυτόματοι πιλότοι αυξάνουν τις τιμές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καρτέλ σε όλα τα προϊόντα όπως και στην Ηλεκτρική Ενέργεια που είναι, όμως, κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ και το Υπουργείο να μη συμφωνήσει σε μια τέτοια λογική, ενώ συνδικάτο και εργαζόμενοι πρέπει να αποτρέψουν το έγκλημα αυτό.

Γραφείο Τύπου
ΕΔΟΠ-ΔΕΗ