ΔΕΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Σοκ και Δέος προκαλούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζουν ζημιές το πρώτο τρίμηνο του 2019, 205 εκατομμύρια ευρώ ενώ το πιο ανησυχητικό που προκαλεί πονοκέφαλο, είναι η αρνητική λειτουργική κερδοφορία(EBITDA) που δείχνει 51,3 εκατ.ευρώ χωρίς να προσμετρηθούν οι λιγνιτικές Μελίτη και Μεγαλόπολη που συνολικά φτάνουν τα 66,4 εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συνέχεια του ολισθηρού κατήφορου του περασμένου έτους, παρουσιάζοντας ζημιές 904 εκατομμύρια ευρώ!!

Γιατί άραγε, έφτασε σε αυτό το τέλμα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και ποιες είναι οι ευθύνες των διοικούντων αλλά και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν διαχρονικά σε βάρος της επιχείρησης;

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι ευθύνες είναι συνολικές και εφαρμόστηκαν για να στραγγαλίσουν την επιχείρηση και να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της Η/Ε και να αισχροκερδήσουν οι ιδιώτες  παραγωγοί Φυσικού Αερίου και Α.Π.Ε. με χορηγό τη ΔΕΗ. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά:

  • Αποδεικτικά διαθεσιμότητος Ισχύος, Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους και μηχανισμός ευελιξίας που κόστισαν στη ΔΕΗ περίπου 1,5 δισ.€ από την εφαρμογή τους μέχρι το 2018.
  • Το τέλος του προμηθευτή πλήρωσε πάνω από 500 εκατ.€ από το 2016 μέχρι το 2018, υπέρ των ΑΠΕ.
  • Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας η πολιτεία της έχει κλέψει πάνω από 650 εκατ.€, ενώ βρίσκεται ακόμη στις υποσχέσεις για την εξόφληση του έτους 2011 που, όμως, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να δοθούν τα 150-200 εκατομμύρια.
  • ΝΟΜΕ, δημοπρασίες φτηνής υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, προκειμένου να ανοίξει η αγορά Η/Ε ενώ η ΔΕΗ αποπληρώνεται κάτω του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα οι απώλειες για την επιχείρηση το 2018 ήταν 215 εκατ. € που αντιστοιχεί στο 77% της  παραγωγής του περασμένου έτους, ενώ σήμερα οι δημοπρασίες αυτές υπερβαίνουν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε αναγκάζεται να αγοράζει στην χοντρική με μεγαλύτερες τιμές 70-75 € η MW προκειμένου να καλύψει τους δικούς της πελάτες!!! Συμπερασματικά διαπιστώνουμε ότι αυτά δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο και δεν μιλάει καμιά πολιτική δύναμη γι’αυτό.

Σε όλα αυτά αν προστεθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών 2,7 δισ.,  οι πωλήσεις Η.Ε. κάτω του κόστους στις βιομηχανίες, αρκεί να αναφέρουμε ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος και η ΛΑΡΚΟ χρωστούν πάνω από 480 εκατομμύρια!!!€.  Τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πόσο να αντέξει αυτή η επιχείρηση με όλα αυτά τα απανωτά χτυπήματα;

Στον αντίποδα η Διοίκηση της ΔΕΗ ολιγώρησε για τις εισπράξεις των λογαριασμών, άφησε πολύ κενό και πέρασε το μήνυμα ότι δεν κόβει το ρεύμα και αυτό είχε ως συνέπεια να πολλαπλασιαστούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, ενώ για την εύρυθμη  λειτουργία της δεν δημιούργησε οικονομίες κλίμακας, αφού δεν έκανε ένα νέο σύγχρονο οργανωτικό σχήμα με συμπτύξεις των υπηρεσιών, ανακατανομή του προσωπικού και  μειώσεις των στελεχών.

Απαιτείται εδώ και τώρα συστράτευση προκειμένου να σωθεί η ΔΕΗ και να προστατευτεί από τα πιράνχας που θέλουν να τη βάλουν στο χέρι μπιρ παρά.

 

Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ