Κύριε Πρόεδρε,
Βιώνουμε πρωτόγνωρα πράγματα με την λειτουργία των καταστημάτων της εμπορίας. Κάθε μέρα που περνά η συσσώρευση των καταναλωτών, αντί να μειώνεται, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων μειώνεται σταθερά.
Σε αυτό συντελεί η μετατροπή της ΔΕΗ σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό χωρίς, όμως, να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή με πρόδηλα τα στοιχεία της έλλειψης προσωπικού, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι μία σειρά καταστημάτων υπολειτουργούν ή έβαλαν λουκέτο.
Για παράδειγμα, σε πάρα πολλά καταστήματα της περιφέρειας oι εισπράξεις λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα, ενώ παραμένουν σε λειτουργία μόνο όσα βρίσκονται στην πρωτεύουσα των νομών. Στην Αττική η κατάργηση των εισπράξεων σε Κυψέλη και Χαλάνδρι σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων Κεραμικού και Νίκαιας, έχουν προκαλέσει μία υπερσυσσώρευση κόσμου, κυρίως στο κεντρικό κατάστημα της Αριστείδου, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για αλλαγή της ζοφερής αυτής κατάστασης.
Άραγε, με πόση ευκολία καταργούνται οι εισπράξεις ή μπαίνει λουκέτο σε ένα κατάστημα που αποτελεί την βιτρίνα της ΔΕΗ; Επίσης φημολογείται ότι παρά την έλλειψη προσωπικού, θα μεταφερθεί προσωπικό από τα καταστήματα προκειμένου να στελεχωθεί ο κλάδος κάθε περιφέρειας!!! Δηλαδή αποψιλώνεται η πρώτη γραμμή για να ενισχυθεί η οπισθοφυλακή! Όλα αυτά συμβαίνουν προφανώς στα πλαίσια ενός νέου «φιλόδοξου οργανογράμματος», που πάνω από όλα απαιτεί προσωπικό το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει, εκτός και κρίνεται σκόπιμο να θυσιαστούν τα πρακτορεία προς χάρη του κλάδου. Δηλαδή κάνουμε στρατηγούς χωρίς στρατό. Παρατηρείται επίσης στα πλαίσια προφανώς της αυτονομίας αρκετά στελέχη να σκορπούν αφειδώς χρήματα για ενοίκια, όταν διαθέτει η ΔΕΗ δικά της κτίρια, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα, όπου υπάρχει αρκετός χώρος για να στεγαστεί ο κλάδος στο κτίριο της ΔΕΗ, στην Ακτή Δυμαίων, αλλά εμείς πληρώνουμε ενοίκιο, ενώ στοχεύουν να αυξήσουν τα τετραγωνικά, δηλαδή και άλλα χρήματα, αν μεγαλώσει ο κλάδος. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλει η ΔΕΗ, επί ένα χρόνο ενοίκιο χωρίς να έχει γίνει η μετεγκατάσταση της Εμπορίας!!! Αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργούσε με αυτούς τους ρυθμούς; Ή θα επιχειρούσε να νοικιάσει κατάστημα στην Πάτρα με 15χιλιάδες ευρώ το μήνα;
Επιπλέον, το ερώτημα που προκύπτει είναι: πως δεχόμαστε την μετατροπή της επιχείρησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους και ταυτόχρονα να μην απαιτείται από την κεντρική εξουσία νέες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή και την είσπραξη των χαρατσιών που επιβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί δεν ζητάτε εξαίρεση από την κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν νέες προσλήψεις;
Απαιτείται να αναληφθούν μία σειρά από μέτρα προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της επιχείρησης και να «ανασάνει το προσωπικό», από την αφόρητη πίεση του πελάτη. Η αδράνεια οδηγεί στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων της επιχείρησης σε τρίτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της εμπορίας, αλλά και όλου του Ομίλου.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτούμε για πολύ ακόμη την ίδια κατάσταση. Δηλαδή να απαξιώνεται στα μάτια της κοινής γνώμης η επιχείρηση και να εργάζεται το προσωπικό σε πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες.
Απαιτείται η δημιουργία νέων καταστημάτων και νέες προσλήψεις για ενίσχυση της πρώτης γραμμής, ενώ ο διακανονισμός του Ηλεκτρικού Ρεύματος σε δόσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί σε εργολάβο που λειτουργεί ως τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Άραγε, τα έσοδά μας θα κανονίζονται και θα διασφαλίζονται από τρίτους και μάλιστα από εργολάβο ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του πελάτη; Χαρίζουμε το πελατολόγιο μας στη Mediatel;
Τέλος απαιτείται να προσδιορίσετε και να αποφασίσετε τι εμπορικό τμήμα θέλετε σήμερα και αύριο. Αυτή η πολιτική που ασκείτε στο συγκεκριμένο τμήμα της επιχείρησης και εφαρμόζετε μέχρι σήμερα μας βρίσκει αντίθετους γιατί προσδίδει αβεβαιότητα για το αύριο και ζητάμε άμεσα αλλαγή αυτής της πολιτικής.
Ου γαρ μέλει ενεχώρει έτι.