ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ.€, καθώς και αυξήσεις των τιμολογίων για τις οποίες θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αύριο Παρασκευή.

Μεταξύ των προτάσεων προβλέπονται τα εξής:

  • Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων)
  • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10 στο 5%
  • Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά η οποία θα επιβαρύνει τα τιμολόγια, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να οριστεί την Παρασκευή.

Επιπλέον, θα φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περιορίζει την έκπτωση στο 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων του Ηλεκτρικού ρεύματος, για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ θα καταργήσει την έκπτωση που αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (μη ανταγωνιστικό σκέλος). Με την ενέργειά τους αυτή, στόχος είναι να αποπροσανατολίσουν τον Ελληνικό λαό, προκειμένου να δεχθεί την αύξηση των τιμολογίων.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης αποτελεί μία αντισυνταγματική πράξη, αφού η έκπτωση αυτή είναι προϊόν της Σ.Σ.Ε. του έτους 1991.

Θυμίζουμε, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί «παροχή σε είδος» και δόθηκε έναντι μισθολογικής αύξησης, η οποία φορολογείται σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία και άρα η κατάργησή της, προκαλεί άμεση μείωση στο μισθό των εργαζομένων και συνταξιούχων στη ΔΕΗ και παράλληλα μειώνει τα φορολογικά έσοδα του κράτους, με συνέπεια ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να καλύψει το κενό αυτό!

Μία τέτοια ενέργεια ξεδιπλώνει αργά και σταθερά τις προθέσεις της κυβέρνησης, για τους εργαζόμενους και τους απλούς καταναλωτές, αφού μετά την μείωση συνέπειας, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ δε λέει κουβέντα για τους τελικούς καταναλωτές, που αλλάζουν πάροχο και αφήνουν φέσια στη ΔΕΗ, για τους Κυρίους της Υψηλής τάσης που παίρνουν ρεύμα κάτω του κόστους, ακόμη και ας είναι παραγωγοί Η/Ε.

Άραγε, έτσι προσδοκούν να σώσουν τη ΔΕΗ και να εξασφαλίσουν τα 500 εκατ. που λείπουν; Όχι κύριοι της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, η επιχείρηση δε σώζεται με αυτά τα μέτρα, απλά μέσω της προπαγάνδας που εξαπολύσατε όλο αυτό το διάστημα, επιχειρείτε να καταργήσετε ότι θετικό μέτρο έχουν τα λαϊκά στρώματα.

Δηλώνουμε αντίθετοι δεν συμφωνούμε, δεν αποδεχόμαστε αυτή την ρύθμιση γιατί ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση και άλλων θετικών ρυθμίσεων που αφορούν τους εργαζομένους και θεσπίστηκαν με ΣΣΕ, όπως για παράδειγμα το μισθολόγιό μας.

Η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ θα συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει αποφάσεις, που θα έχουν την μορφή κάθε νόμιμης αντίδρασης προκειμένου να μην περάσει αυτή η ρύθμιση, αλλά και να σηματοδοτήσει ότι, δεν είναι όλα δεδομένα και συμφωνημένα.

Καλούμε τους συλλόγους σε κοινή συστράτευση και την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε άμεση σύγκλιση του Διοικητικού της Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ