Είναι γνωστή η άποψη του «Αριστερού» Προέδρου της ΔΕΗ, για τον κοινωνικό μισθό του προσωπικού, η οποία προφανώς είναι αντίθετη με τις αρχές της κυβέρνησης, που τον διόρισε.
Για όσους γνωρίζουν καλά τον Πρόεδρο, ποτέ δεν πίστεψαν ότι θα επιτρέψει την συνέχιση του επιδόματος σίτισης μέσω της Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκτός από την ΓΕΝΟΠ η οποία άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν εδώ, αφού επέλεξε η διαπραγμάτευση να γίνει σε κλειστά γραφεία και όχι με όρους διεκδίκησης, ενώ αγνόησε τη γνωστή ρήση «Ο λύκος και αν γέρασε μαλλί μόνο αλλάζει»!!!
Η ανοχή αυτή, δεν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο τη ΣΣΕ με κίνδυνο να μεταβούμε στην μετενέργεια, αλλά αποπροσανατολίζει και από το κύριο ζήτημα, αυτή την εποχή, που είναι η πώληση των μονάδων παραγωγής Η/Ε.
Η χρονική σύμπτωση των δύο κορυφαίων ζητημάτων είναι μία εξέλιξη που προφανώς μεθόδευσαν ΔΕΗ και υπουργείο, για να μην υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση των μονάδων και το 40% του λιγνίτη. Το ζητούμενο είναι γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο και γιατί ο σχεδιασμός για υπογραφή της ΣΣΕ πριν τον ερχομό του νέου έτους, αναδείχθηκε αναποτελεσματικός; Τι έφταιξε άραγε;
Όποια και αν είναι η απάντηση, τώρα δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, γιατί το αποτέλεσμα δεν αλλάζει αφού το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και το προσωπικό δεν έχει σύμβαση εργασίας. Άρα αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα και η συμπόρευση του αγώνα.
Απαιτείται άμεση ρήξη με τον κατ΄επίφαση manager της ΔΕΗ, ο οποίος συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης, ενώ προσπαθεί να διχάσει μέσω του κοινωνικού μισθού το προσωπικό, υπονομεύοντας παράλληλα τον θεσμό των ΣΣΕ., αφού πρώτη φορά για τα χρονικά δεδομένα της ΔΕΗ κοινοποίησαν επιστολή που αφορά τη σύμβαση, σε όλο το προσωπικό υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο τη διαπραγμάτευση.
Απαιτείται διεκδίκηση εδώ και τώρα τριετούς συλλογικής σύμβασης χωρίς μειώσεις και εκπτώσεις, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις περικοπές των μισθών οι εργαζόμενοι έχουν προσφέρει 5,5 δισ. € στην επιχείρηση!!! Χωρίς να γνωρίζουν που πήγαν τα χρήματα αυτά. Μήπως πήγαν στις φιέστες, στους συμβούλους, στους ξενόφερτους οίκους, στα μνημόνια συνεργασίας ή στα υπερατλαντικά ταξίδια;
Απαιτείται οργάνωση του αγώνα με ενημερώσεις του προσωπικού για άμεση αντίδραση προκειμένου να υπογράψουμε ΣΣΕ και να αποτρέψουμε την απόσχιση των μονάδων, όπως έγινε και το 2014. Ο εφησυχασμός, η απραξία και ο εναγκαλισμός με την εξουσία οδηγεί μόνο σε ήττες.
Τέλος καλούμε το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναρωτηθεί που οδηγείται η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, όταν διοικείται με εμμονές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εμπάθεια απέναντι στα στελέχη και στο προσωπικό, χωρίς να αγνοούνται τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.
Γραφείο Τύπου/ ΕΔΟΠ-ΔΕΗ