ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε.

Έχουμε κατ’επανάληψη αναφερθεί στο ρόλο που διαδραματίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας.  Η διαχρονική της στάση έναντι της ΔΕΗ, όχι μόνο είναι εχθρική αλλά και αβανταδόρικη θα λέγαμε υπέρ των ανταγωνιστών της, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Για την περίπτωση της Ρ.Α.Ε. έχουμε αναφερθεί ξανά. Ωστόσο, όμως, η τελευταία άρνηση της στο αίτημα της ΔΕΗ που αφορά την αλλαγή παρόχου, δηλαδή να μην είναι εφικτή η αλλαγή αν πρώτα δεν εξοφληθεί ο λογαριασμός ρεύματος, καταδεικνύει τον ρόλο του «ακηδεμόνευτου» και ανεξάρτητου οργάνου που λέγεται Ρ.Α.Ε.

Έτσι, λοιπόν, με την άρνησή της αυτή η ΡΑΕ ενισχύει του μπαταχτσήδες οι οποίοι αποχωρούν ανενόχλητοι από την ΔΕΗ αυξάνοντας παράλληλα τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ που δυστυχώς έφτασαν περίπου τα 300 εκατ. στην κατηγορία αυτή.

Μία τέτοια πρακτική δημιούργησε νοσηρά φαινόμενα, όπως την Energa και την Hellas Power που τσέπωσαν 200 εκατ. από τους λογαριασμούς ρεύματος και από το ΕΕΤΗΔΕ για να κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι!!!

Άραγε μία τέτοια αγορά στην Η.Ε. ευαγγελίζεται η «ανεξάρτητη αρχή»; Μία αγορά που θα βασίζεται στο χάος, στην ασυδοσία χωρίς αρχές και κανόνες;

Συνακόλουθα τίθενται το ερώτημα, ποια η προστασία απέναντι στη ΔΕΗ, η οποία, μεταξύ των άλλων, έχει αναλάβει βάρη που δεν της αναλογούν προκειμένου να παρέχει απρόσκοπτα ρεύμα στους καταναλωτές, αλλά και δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες; Μήπως θέλει τελικά η Ρ.Α.Ε. μία αγορά στην Η.Ε. χωρίς την συμμετοχή της ΔΕΗ και τον καταναλωτή άμεσα εξαρτώμενο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς τον κρατικό παρεμβατισμό και την κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκήσει μόνο η ΔΕΗ; Ας μας πει τελικά τι αγορά θέλει και με ποιους παίκτες.

Τέλος καλούμε τον υπουργό να παρέμβει γιατί το θέμα είναι σοβαρό και ταυτόχρονα να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες της Ρ.Α.Ε. γιατί εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται μεροληπτική, ενώ δεν της αρμόζει ο ρόλος του υπουργείου που της έχουν αναθέσει.

Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ