8 Μαρτίου 2023

Η 8η Μαρτίου δεν είναι εορτή, είναι υπενθύμιση για τους αγώνες διεκδίκησης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των γυναικών. Ως ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα και τη διεθνή ειρήνη και στην Ελλάδα μέσω του συντάγματος του 1975 (άρθρο 4 παραγρ. 2) και του συντάγματος του 2001 (άρθρο 116 παραγρ. 2) όπου «όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ έχοντας στην πλειοψηφία, των μελών της, γυναίκες  τιμά την προσφορά τους για τη συμμετοχή τους στους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος και η 8 Μάρτη παραμένει η αφορμή για διεκδίκηση και όχι για εκμετάλλευση.

Η σημερινή εορτή απαιτεί να θωρακίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μην παρατηρούνται (άμεσα η έμμεσα) φαινόμενα σεξισμού, βίας, εκμετάλλευσης και αδήλωτης εργασίας, έτσι ώστε οι σχετικοί νόμοι να μην μένουν ανεφάρμοστο γράμμα.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα το σωματείο μας στέκεται στο πλευρό των γυναικών στον καθημερινό αγώνα για ισότητα και εξάλειψη της εκμετάλλευσης.

Να θυμίσουμε ότι τα προβλήματα ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους αντιμετωπίζονται με συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση.

Καλούμε τις γυναίκες μέλη μας σε καθημερινό αγώνα για την διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Η ΕΔΟΠ τιμά τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς και ευχόμαστε σε όλες τις γυναίκες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

 

Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ