Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ

Με την προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, καταγράφεται η τελευταία πράξη της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη στη συνέλευση των μετόχων θα αποφασιστεί η πώληση του ΑΔΜΗΕ κατά 49%, όπου ποσοστό 24% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή, το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου σε ιδιώτες, ενώ με την δημιουργία μίας εταιρείας συμμετοχών το δημόσιο προσδοκά να κατέχει το 51% συνολικά.

Με την πράξη αυτή, άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ για τον Όμιλο ΔΕΗ, γεγονός που θα επιβαρύνει την δεινή οικονομική θέση που ως γνωστό έχει περιέλθει, αφού με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό χάνει πάγια περιουσιακά στοιχεία που θα επιβαρύνουν την οικονομική του κατάσταση.

Η πράξη αυτή σαφώς και εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις όπου ο δημόσιος πλούτος της χώρας πρέπει να εκποιηθεί για να κερδοσκοπήσουν και άλλο οι δανειστές.

O  Όμιλος ΔΕΗ όχι μόνο χάνει έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια ετησίως από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά δεν πρόκειται να έρθουν έσοδα στα ταμεία του από την πώληση, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τις υποχρεώσεις του με συμψηφισμούς και ποτέ δεν πληρώνει. Άλλωστε χρωστά σήμερα στη ΔΕΗ 600 εκατομμύρια από τις ΥΚΩ και 240 εκατομμύρια από υποχρεώσεις Ηλεκτρικού ρεύματος.

Ταυτοχρόνως το ασφαλιστικό μας κεφάλαιο που είναι ενσωματωμένο στα πάγια του ΑΔΜΗΕ – είχαμε ασφάλιση στον εργοδότη – εκποιείται και αυτό χωρίς να γίνει αναλογιστική μελέτη προκειμένου να αποτιμηθεί!!! Γιατί άραγε; Δυστυχώς ισχύει το γνωστό «πάρτε τσάμπα μάγκες».

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν πρόκειται να αφήσει τέτοιες πράξεις ανώδυνα να υλοποιηθούν, αλλά θα τις προσβάλει σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να ακυρωθούν. Ήδη προσφυγή σωματείων έχει εκδικαστεί ενώ η απόφαση του δικαστηρίου, παραδόξως δεν έχει ανακοινωθεί παρόλο που έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καθυστέρηση αυτή αφήνει πολλά ερωτήματα και προφανώς με την τακτική αυτή εξυπηρετούνται σκοπιμότητες!!!

Δυστυχώς ο Όμιλος ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αβέβαιο το μέλλον αφού τα έσοδα της επιχείρησης βαλτώνουν σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που βρίσκονται στο ΖΕΝΙΘ, ενώ πλέον τίθεται σε επισφαλή θέση η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης με ότι αυτό συνεπάγεται και για όλους εμάς.

Με αυτή την διαμορφωθείσα κατάσταση η εξαγγελία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ που αφορά την δημιουργία θυγατρικής εταιρείας που θα περιλαμβάνει 400 χιλιάδες πελάτες προς πώληση σε ανταγωνιστές, μας βρίσκει αντίθετους όχι μόνο γιατί δείχνει πανικό αλλά είναι αίολη αφού  δεν εδράζεται νομικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού.

Υ.Γ. Η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ διεκόπη με παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των συλλόγων μελών της,  ενώ η επόμενη προγραμματίστηκε για τις 11 Ιουλίου.

Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ