Η ΡΑΕ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ

Για το ρόλο που έχει διαδραματίσει διαχρονικά η «ανεξάρτητη» και «ακηδεμόνευτη»  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, είναι σε όλους μας γνωστό.

Με κάθε ευκαιρία, προσπαθεί να καταδείξει τον αβανταδόρικο ρόλο της, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ κατακεραυνώνει κατά καιρούς τη ΔΕΗ είτε με πρόστιμα, είτε με αποφάσεις ζημιογόνες για αυτή.

Έτσι, λοιπόν, μεθοδεύει και τώρα, κάνοντας μάλιστα πρόταση στο ΥΠΕΚΑ η νέα δημοπρασία Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ), να έχει ως αφετηρία την εξευτελιστική τιμή 32,5 € την MW, όταν οι προηγούμενες είχαν ως βάση τα 37,7 €, όπου και τότε λέγαμε ότι η ΔΕΗ πουλά κάτω του κόστους αφού αυτό προσδιορίζεται πάνω από 50€ την MW.

Επομένως στην περίπτωση μας εδώ, μιλάμε για τη γνωστή ρήση «Πάρτε τσάμπα μάγκες». Όλα αυτά βεβαίως, συμβαίνουν σε μία εποχή που η ΔΕΗ παρουσίασε το α’τρίμηνο ζημιές 76,5 εκατ., μείωση τζίρου κατά 3,1%., το μερίδιο αγοράς συρρικνωμένο στο 87% από 92,8 που είχε το Μάρτη του 2016, ενώ 200 εκατομμύρια € έχουν στοιχήσει  στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα βάρη που τις έχει επιβάλλει η κυβέρνηση λόγω του ανοίγματος της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα 104,9 ήταν η χρέωση του «προμηθευτή», που αφορά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Νόμος Σκουρλέτη). Επιβάρυνση για τα ΝΟΜΕ 21,8 €, ενώ αν ισχύσει η τιμή 32,5 το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε αυξήσει στα 70 εκατ.€. Επιπλέον 70 εκατ. πρόσθετο κόστος επωμίστηκε η ΔΕΗ, εξ’αιτίας της Ενεργειακής κρίσης, λόγω καιρικών φαινομένων για το χειμώνα που μας πέρασε, αφού αναγκάστηκε να καίει ντίζελ για να λειτουργήσει τις μονάδες Φυσικού Αερίου, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον κόστος συντήρησης γιατί οι μονάδες έχουν καταπονηθεί, με την χρήση άλλου καυσίμου.

Αν σε όλα τα προηγούμενα λάβουμε υπόψη μας, τα χρέη των πελατών 2,5 δισ., το πρόβλημα της εισπραξιμότητας, την πώληση του 40% των μονάδων Η/Ε καθώς και τις δανειακές της υποχρεώσεις, τότε συνειδητά η Ρ.Α.Ε. με την απόφαση της αυτή, οδηγεί τη ΔΕΗ σε λουκέτο!!!

Γι’αυτό καλούμε τον Υπουργό Ενέργειας, να μην επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι υπόλογος απέναντι στους συναδέλφους και στους καταναλωτές. Καλούμε επίσης τη ΓΕΝΟΠ σε συστράτευση και αντίδραση πριν είναι για όλους εμάς πολύ αργά.  

Γραφείο Τύπου/  ΕΔΟΠ-ΔΕΗ