Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ

Ήταν αναμενόμενο δυστυχώς, ότι θα ερχόταν μία μέρα που η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

  • Αιτία η διαχρονική εχθρική πολιτική από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη ΡΑΕ υπέρ των ιδιωτών, αλλά και η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα τα έξι τελευταία χρόνια, χωρίς να αγνοείται το αναχρονιστικό management που ασκήθηκε τελευταία αφού δεν έγινε καμία τομή που να αφορά την βελτίωση λειτουργίας της ΔΕΗ και να ακούει στο όνομα: αναδιοργάνωση, ανακατανομή προσωπικού, σύμπτυξη υπηρεσιών περιορισμός δαπανών.

Έτσι λοιπόν οι πρώτες επιπτώσεις κτυπούν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με τις οφειλές των καταναλωτών να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. μέρος των οποίων δεν πρόκειται να εισπραχθεί, ενώ οι αποχωρήσεις πελατών σε άλλους πάροχους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και από το 7,22% που κατείχαν τον Μάρτιο, ανήλθαν στο 8,62% καταγράφοντας θεαματική άνοδο της τάξης 1,4%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αποχωρήσεις γίνονται χωρίς βεβαίως να εξοφλούν προηγουμένως τους λογαριασμούς ρεύματος που χρωστούν στη ΔΕΗ, ενώ γι’αυτό η κυβέρνηση και η ΡΑΕ ποιούν την νησαν και αρκούνται μόνο στις παραινέσεις. Τα στοιχεία αναδεικνύουν το σκληρό παιχνίδι του ανταγωνισμού εν αναμονή της θεσμοθέτησης των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ρεύματος).

  • Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού δυστυχώς προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η συγκυβέρνηση για ψήφιση από την βουλή των Ελλήνων – με ταχύτατες διαδικασίες – δίνοντας το δικαίωμα στους προμηθευτές Η.Ε. να αγοράζουν φθηνή ενέργεια (λιγνιτική και υδροηλεκτρική) κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ σε βάρος βέβαια της τελευταίας. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και μετάβαση στο Δημόσιο όπου αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Ομίλου ΔΕΗ, αφού είναι γνωστό ότι ο ΑΔΜΗΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην κερδοφορία του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ με την πράξη αυτή χάνει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία η ΔΕΗ και άρα μειώνονται τα έσοδά!!!
  • Ταυτοχρόνως η λιγνιτική παραγωγή έχει περιοριστεί στο 24% από το 38% που ήταν στο τέλος του 2015 λόγω αύξησης των εισαγωγών, αλλά και της αύξησης παραγωγής των (ΑΠΕ).

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν ότι το 2020 η ΔΕΗ πρέπει να χάσει το 50% του μεριδίου της αγοράς – (μνημονιακή δέσμευση) καθώς επίσης από το 2016 πρέπει να αποσύρει δικές της μονάδες εκ των οποίων τα 500 MW να είναι από λιγνίτη και τότε, αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιο είναι το μέλλον της ΔΕΗ που εξηλέκτρισε όλη την χώρα και αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Αντιθέτως θα δούμε η εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ το ίδιο χρονικό διάστημα να αυξάνεται από 4.500 MW που είναι σήμερα σε 7.000 MW!!!

Συμπερασματικά έχουμε μία ΔΕΗ που οι κυβερνήσεις την συρρικνώνουν, οι ανταγωνιστικές εταιρείες δεν την πληρώνουν με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής (75 εκ.€ χρωστά μόνο το Αλουμίνιον της ΕΛΛΑΔΟΣ και η ΛΑΡΚΟ 245 εκ.€), οι παραγωγοί των ΑΠΕ να αυξάνουν την παραγωγή Η.Ε. με αποτέλεσμα το μέλλον όχι μόνο είναι ζοφερό αλλά σχεδόν προδιαγραμμένο.

Καλούμε διοίκηση, ΓΕΝΟΠ και σωματεία σε ένα μακρύ και επίπονο αγώνα για την διασφάλιση της λειτουργίας της ΔΕΗ και αύριο. Να σταματήσουμε την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, να επιβάλλουμε στην συγκυβέρνηση να αλλάξει άποψη, γιατί το μοντέλο ΙΤΟ είναι συμβατό με την 72/2009 κοινοτική οδηγία και άρα δεν χρειάζεται να διαχωριστεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ