ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Όπως είναι γνωστό η πολιτεία με νόμο θέσπισε το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με κύριο σκοπό και στόχο την καταπολέμηση της ΜΑΥΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κάτι που ήταν αίτημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος, για να σταματήσει η αυθαιρεσία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων από την εργοδοσία.

Η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα είναι για όλους του εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις και στον Όμιλο ΔΕΗ προγραμματίζεται να ξεκινήσει από 1/1/2024.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της ΓΔ/ΑΝΠΟ στις 8/6/2023 ενημέρωσαν την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα σωματεία μέλη της σχετικά με τον υπόψη νόμο και το πως θα γίνει η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ καθώς και ότι υπάρχει η πρόθεση, μετά από διαβούλευση με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, να γίνει πιλοτική εφαρμογή σε χώρους της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης μας ενημέρωσαν ότι για την εφαρμογή θα δοθούν εταιρικά κινητά στους συναδέλφους. Αντί να εφαρμοστούν τα παραπάνω, ξαφνικά στις 16/6/2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 17.31 η Διευθύντρια της ΔΔΑΠ με email ενημέρωσε ότι η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει στις 21/6/2023 στο εταιρικό κέντρο και στην εμπορία, εξαιρώντας κατηγορίες εργαζομένων και τους κλάδους Παραγωγής και Ορυχείων και ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εταιρικά κινητά θα πρέπει να κατεβάσουν την ανάλογη εφαρμογή στα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα.

Κατόπιν των παραπάνω εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

  1. Τι ήταν αυτό που άλλαξε τα δεδομένα της ενημέρωσης και η πιλοτική εφαρμογή ξεκινάει αιφνιδιαστικά τρεις ημέρες πριν τις εκλογές;
  2. Υπάρχει μαύρη εργασία ή πλαστή υπερωρία στο εταιρικό κέντρο και στην εμπορία και πρέπει πιλοτικά να καταγραφεί για να αποδοθούν ευθύνες;
  3. Με ποιο δικαίωμα η επιχείρηση υποχρεώνει τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν δικά τους δεδομένα, για να εφαρμοστεί το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ενώ είναι υποχρέωση του εργοδότη; Δεν παραβιάζονται τα ιδιωτικά προσωπικά δεδομένα;
  4. Για ποιο λόγο εξαιρούνται κατηγορίες εργαζομένων από την αρχή της εφαρμογής, το προβλέπει ο νόμος;
  5. Γιατί τόση βιασύνη έξι μήνες πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου και χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή;

 

Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ ενημερώνει τους συναδέλφους ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να κατεβάσουν την εν λόγω εφαρμογή στα προσωπικά κινητά τους και ζητάει την πλήρη εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς εξαιρέσεις, αφού πρώτα δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στους εργαζόμενους.

 

Τέλος καλούμε την ΓΔ/ΑΝΠΟ να παρέμβει και να αναστείλει την πιλοτική εφαρμογή, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση και σε συνεργασία με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και τα σωματεία μέλη της.

 

Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ