ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Συμμετέχουμε στην απεργία την Πέμπτη 10-6-2021 που κήρυξε η ΓΣΕΕ ενάντια στο εργασιακό Νομοσχέδιο που ψηφίζεται από την Βουλή των Ελλήνων.

Το προτεινόμενο εργασιακό νομοσχέδιο καταργεί το οκτάωρο, δηλαδή τον Νόμο 2112/1920 του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου που κατοχύρωσε το οκτάωρο, ενώ τώρα δίνει το δικαίωμα με ατομική συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη να εργάζεται μέχρι 10 ώρες, να μην πληρώνεται υπερωριακώς αλλά να τις παίρνει ρεπό προκειμένου να «μαζέψει ελιές» όπως είπε ο κυρ.Χατζηδάκης.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, καταφέρνει να βάλει τον εργαζόμενο, να εργαστεί υπερωριακώς χωρίς να πληρωθεί σε όφελος του εργοδότη. Σε συνδυασμό, όμως, με την αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες το χρόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις, να μην κάνει καμιά πρόσληψη ο εργοδότης, σε βάρος της ανεργίας και σε όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Επιπλέον καταργείται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης, όρος που ισχύει μέχρι σήμερα. Γιατί άραγε;

Επίσης δυσκολεύει την κήρυξη της απεργίας αφού απαιτείται άνω των 30% προσωπικό ασφαλείας σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, ενώ προβλέπεται ηλεκτρονική εγγραφή στο μητρώο του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας θα ψηφίζει όλο το προσωπικό.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ολοκληρώνει:

  • Το σχέδιο των μνημονίων
  • Την αποκαθήλωση των εργασιακών σχέσεων
  • Την κατάργηση του παρεμβατικού ρόλου των συνδικάτων

Για να μην επιστρέψουμε στη δουλεία

Συμμετέχουμε στην Απεργία ανατρέπουμε το Νομοσχέδιο

 

Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ