ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ

Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ ιστορικά σε μεγάλες αλλαγές που αφορούσαν το μέλλον του προσωπικού, αλλά και της επιχείρησης κράτησε κριτική στάση, ενώ δε δίστασε ακόμη και να διαφωνήσει με επιλογές των τότε διοικούντων, αλλά και της πλειοψηφίας του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ. Διαχρονικά για την στάση της αυτή εκ των υστέρων δικαιώθηκε.

Θυμίζουμε το Ν.2773/99 και την αλλαγή της ασφαλιστικής μας σχέσης, όπου για όσους μπορούσαν να προβλέψουν τότε ήταν φανερό ότι θα είχαμε την σημερινή του κατάληξη, παρόλο που η ρύθμιση αυτή κράτησε δέκα χρόνια.

Άραγε το εγχείρημα που ετοιμάζουν σήμερα πόση διάρκεια θα έχει;

  • Όταν διαμορφώνονται σενάρια διαχωρισμού της επιχείρησης και η δημιουργία των θυγατρικών αποτελούν μετέωρο βήμα.
  • Όταν δεν υπάρχει σχέδιο
  • Όταν δεν υπάρχει μελέτη – πόνημα
  • Όταν δεν υπάρχει οργανόγραμμα
  • Όταν τα υπηρεσιακά στελέχη λειτουργούν με λογική κατώτερη των περιστάσεων και αδυνατούν να διαμορφώσουν συνθήκες μετάβασης, παρά μόνο θέλουν να διαχωρίσουν τη ΔΕΗ γρήγορα-γρήγορα και να ξαποστείλουν το προσωπικό άρον-άρον, λες και δε γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις 1-2 χρόνια στάδιο προσαρμογής, αρκεί να το ζητήσεις, ιδιαίτερα για την περίπτωση της Διανομής!!

 

Για μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη η βιωσιμότητα της επιχείρησης αύριο, μητρικής και θυγατρικών, γι'αυτό είμαστε αντίθετοι σε βεβιασμένες ενέργειες που οδηγούν σε σαθρές καταστάσεις. 

Πιστεύουμε ότι, αν οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του προσωπικού και των υπηρεσιών, τώρα που η ΔΕΗ αποκτά άλλη μορφή, τότε αυτό πρέπει να γίνει για όλες τις Γενικές Διευθύνσεις .

 

Επιπλέον απαιτείται διασφάλιση εργασιακών σχέσεων (ΚΚΠ, Συλλογικές Συμβάσεις, Ασφαλιστικό) και εφ'όσον διαμορφωθούν όλα αυτά τότε :  

 

1) Ζητάμε να συσταθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί σε βάθος και  λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των θυγατρικών, όπου θα μεταφερθεί το προσωπικό με διαφανείς διαδικασίες και σύμφωνα με κριτήρια που θα θεσπιστούν για να μην υπάρξουν ακραίες καταστάσεις.

2) Ζητάμε άμεσα διάλογο  με την Διοίκηση της ΔΕΗ – χρόνος υπάρχει – στην προοπτική διασφάλισης στο σύνολο της ΔΕΗ αύριο, αποφεύγοντας αποσπασματικές κινήσεις που θα είναι αύριο καταστροφικές για όλους.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Γιατί όποιος θέλει να βλέπει πιο μπροστά, μπορεί να βγάλει ανάλογα συμπεράσματα σε σχέση με το γεγονός και την άποψη των αρμοδίων οι οποίοι θέλουν όπως φαίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη να βαρύνουν τις θυγατρικές, να ελαφρύνουν την μητρική χωρίς να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους. Γιατί άραγε;

 

Αν το ασφαλιστικό κράτησε δέκα χρόνια αυτό που ετοιμάζουν, εν κρυπτώ και παραβύστω, τα διοικητικά στελέχη πιθανόν θα καταρρεύσει οσονούπω, ως χάρτινος πύργος, σκορπώντας τον όλεθρο σε όλους και θα έχει σαν κατάληξη την ιδιωτικοποίηση, τον στρατηγικό επενδυτή και τέλος τις απολύσεις.

Τραγικά παραδείγματα αποτελούν οι άλλες ΔΕΚΟ.

 

 

 

Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ